Frankrike har betydligt mer att bjuda på ifråga om bakverk än bara macarons. Får vi fresta med någon av följande läckerheter?

Beignet

Ordet beignet betyder ungefär ”klump” eller ”knöl”. Detta bakverk utgår från choux-deg, som används till många olika bakverk i Frankrike, lite som är fallet med mördeg i Sverige. Degen görs på smör, vatten, mjöl och ägg. Degen jäser inte, utan reser sig tack vare den ånga som bildas under tillagningen.

En beignet görs av choux-deg som friteras, och serveras alltid varm, ibland enbart med socker på. Det finns även beignets som innehåller frukt, eller som görs på andra typer av mjöl. Korsikanska beignets, fritelli, görs på kastanjemjöl.

Éclair

Ett annat bakverk som görs på choux-deg är éclairen. Ordet éclaire betyder blixt på franska, och namnet kommer sig av att det går snabbt att äta den. Till skillnad från beignets bakas éclairen i ugn, och när den svalnat fylls den med vanilj-, choklad- eller kaffekräm. En färdig éclair ser ut som en korv med bröd, där brödet är gjort av spröd choux-deg och korven av brun eller vit smörkräm.

Till skillnad från många andra franska bakverk, som macarons och pains au chocolat, har éclairs inte slagit utomlands. Detta är helt obegripligt för alla som någon gång smakat en.

Paris-Brest

Franska bakverk har ofta roliga namn. Om man är intresserad av cykling tycker man nog att bakelsen Paris-Brest har det allra roligaste namnet. Paris-Brest är ett klassiskt cykellopp, som går från den franska huvudstaden till Brest längst västerut i Bretagne- Sträckan är på hela 120 mil!

Efter att ha klarat av ett sådant lopp är man värd minst en bakelse. 1910 serverades för första gången den runda bakelsen Paris-Brest, som ska symbolisera ett hjul och är fylld med smörkräm. Skaparen till bakelsen hette Louis Durand, och uppdragsgivare var cykelloppets upphovsman Pierre Giffard.