Att baka egna macarons är inte så svårt, men kan kräva lite övning. Har man en mandelkvarn kan man mala mandeln själv, annars går det att ta en genväg och köpa mandelmjöl.

Till ungefär 25 stycken kakor behövs 300 gram skållad och mald mandel, eller lika mycket mandelmjöl. Vill man vara riktigt säker på att få ett bra resultat bör man väga samtliga ingredienser.

Börja med att mala mandlarna, om du använder hel mandel. Om du har skållat mandeln först, låt den då svalna, helst på en ren kökshandduk så att all fukt försvinner. Vispa åtta äggvitor (280 gram) i en bunke med elvisp, först på låg hastighet och sedan snabbare och snabbare. Tillsätt 90 gram strödocker, lite i taget, sedan mandeln och 480 gram florsocker, försiktigt och lite i taget. Använd en sprits för att spritsa ut 50 klickar av en femkronas storlek på bakplåtspapper, lägg på en plåt, låt vila i 15 minuter och grädda sedan i 12 minuter, på 150 graders ugnsvärme, långt ned i ugnen. Dra bort pappret från plåten så fort du tagit ut den ur ugnen, och låt kakorna svalna medan du gör smörkrämen.

Smörkräm

Macarons fylls för det mesta med smörkräm, som man kan smaksätta efter eget tycke och smak. Om det är första gången gör macarons rekommenderar vi dock något enkelt, som de flesta har hemma. Därför blir det kakao i detta recept.

Vispa 200 gram mjukt smör, 180 gram florsocker och 2 teskedar vaniljsocker tills det är vitt och pösigt. Tillsätt 2 äggulor (50 gram) och vispa en stund till, tillsätt sedan två teskedar kakao och vispa en liten stund till. Om du använder någon annan smaksättning vill du kanske färga krämen med karamellfärg, men när man använder kakao behövs inte detta.

Spritsa ut krämen på hälften av kakorna, och lägg de andra halvorna ovanpå, så att de färdiga kakorna får samma form som en hamburgare. Sedan är det bara att njuta.