Här ger vi tips på bakning som passar perfekt på dessertbordet till jul. Med roliga och kreativa recept för julbaket så kommer julen garanterat bli en succé!

Julen är tiden som vi mer än gärna frossar i olika desserter och sötsaker. Men vem säger att det är samma desserter som måste bakas år efter år? Här ger vi tips på lite mer innovativ bakning, och glöm inte att fundera över dryck som passar till desserten.

Härliga recept för julbak

Alla följande recept är tagna från en artikel i Elle Mat & Vin, klicka dig dit för att få fler recepttips.

Rocky road med en tvist

Detta är en variant på Rocky Road, en riktig julfavorit som alla gillar. Du behöver 500 gram mörk choklad, 100 gram ljus choklad, 1 ½ deciliter pistaschnötter, 3 deciliter marshmallows i miniformat och 4 deciliter av din favoritmüsli.

Börja med att smälta mörk choklad i vattenbad samtidigt som du blandar resterande ingredienser i en skål vid sidan av. Spara några pistagenötter och marshmallows till att garnera. Häll den smälta chokladen över innehållet i skålen och blanda om ordentligt. Ordna en plåt klädd med bakplåtspapper och häll ut smeten. Bred ut till önskad tjocklek och häll på garneringen. Gör sedan såhär, enligt Elle Mat & Vin.

”Låt svalna i kylen. Under tiden, smält den ljusa chokladen i ett vattenbad. Spritsa ut den smälta chokladen över den stelnade Rocky Road-kakan. Låt stelna i kylen.”

Polkagrisfudge

Baka denna fudge om du gillar just det, och polkagris! Du behöver då ca 1 påse polkagrisar som du krossar, 50 gram smör, 2 deciliter råsocker, 2 deciliter strösocker 1 ½ deciliter vispgrädde. Koka upp smör, råsocker, strösocker och vispgrädde samtidigt som du rör om, till ca 116 grader. Kyl kastrullen i ett vattenbad medan du rör om och lägg i polkagriskrosset när smeten blivit lite tjockare. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll på smeten. Låt stelna och skär sedan upp i bitar efter tycke och smak.