De flesta som ska gifta sig vill ha en vacker bröllopstårta som serveras till gästerna efter ceremonin. När ett lesbiskt par i USA skulle beställa sin tårta stötte de dock på problem.

666393-wedding-cake-with-red-stripes-and-flowers

Här kan man läsa om ett bagarpar med bageri i Oregon som vägrade göra en bröllopstårta till ett lesbiskt par. När det lesbiska paret kom in på bageriet för att beställa tårtan sa de som jobbade i bageriet att de inte ville göra en tårta till ett samkönat bröllop för att det gick emot deras kristna tro. Paret anmälde detta för diskriminering och myndigheten BOLI beslöt i juli förra året att bagarna skulle betala 135 000 dollar i skadestånd för psykiskt lidande. Bagarna har nu överklagat beslutet i appellationsdomstol och kommer med största sannolikhet att behöva strida till Högsta domstolen. Deras bageri kommer de dock inte kunna rädda eftersom de förlorat många kunder och samarbetspartners efter att händelsen med diskrimineringen blivit offentlig.

En bit av prinsessans tårta

Att bagarna vägrade det här paret en bröllopstårta skulle också ge emot det svensk lag säger och självklart ska alla, oavsett vilka personerna är, ha rätt att få en vacker bröllopstårta till sitt bröllop. Det finns massvis med bagerier i Sverige som gör väldigt fina bröllopstårtor till alla typer av bröllop och man kan till och med beställa en tårta på nätet. Du som vill ha en tårta beställd från nätet, beställ tårta med foto hos dintarta.se. Om man vill ha en väldigt unik tårta kan man enligt Göteborgs-Posten nu köpa en bit av prinsessan Dianas bröllopstårta, från 1981, på auktion. Budgivningen av tårtbiten, som ligger i sin originalförpackning, börjar på 1 100 dollar. Vem som går hem med den här biten av historia återstår att se men det lär kanske bli dyrt i slutändan.

En annorlunda ingrediens

Vad som ska vara i bröllopstårtan beror självklart helt på vad de som ska gifta sig tycker om. Några vanliga ingredienser som brukar finnas i bröllopstårtor är:

  • Maräng.
  • Smörkräm.
  • Chokladmousse.
  • Jordgubbssylt.
  • Vit chokladkräm.

En som dock inte ville hålla sig till de vanliga ingredienserna när han beställde sin bröllopstårta var prins Carl-Philip. Han beställde sin tårta innehållandes den oerhört originella ingrediensen Pop Rocks-godis. Läs mer.