Ett konditori på Nordirland ska snart upp i domstol efter att ha vägrat leverera en tårta till en man som beställde tårtan i syfte att ha som tårta på ett samkönat bröllop – något som nu snöbollats till att bli en diskussion om landets conscious clause, eller samvetsklausul.

Homobergen headerTidigare har vi skrivit om det lesbiska paret i Oregon, USA som nekades sin bröllopstårta just av den enkla anledningen att de var två kvinnor som skulle vigas. Och nu har samma sak upprepat sig på Nordirland. Där är det ett konditori som står bakom en vägran att låta en man köpa en tårta i samma syfte, till ett samkönat äktenskap. Detta har sedan rullats vidare till att bli en debatt om landets samvetsklausul som vid ett nyligen framställt förslag föreslås gälla att man av religiösa skäl ska få slippa utföra tjänster åt HBTQ-personer i Nordirland. Det är något som bland annat politikern Paul Givan från Nordirlands största parti Democratic Unionist Party (DUP) står bakom och enligt honom ska konditoriet i fråga ha rätt att säga nej i det aktuella ärendet med mannen och tårtan.

Kyrkan står bakom samvetsklausulen

Även kyrkorna på Nordirland är bakom förslaget till viss del, skriver Sveriges Radio. De har uttalat sig om hur förslaget har en viss värdegrund och menar att de kristnas rättigheter sänks i samband med att rättigheterna för HBTQ-grupperna stärks. Och detta är något som inte förvånar HBTQ-aktivisten Micky Murray, som också är en av arrangörerna bakom Belfast Pride. Han menar att många av hans vänner på Nordirland inte heller är särskilt förvånade och att man väntar sig den här typen av förslag både från DUP och kyrkan. Religionen är nämligen fortfarande oerhört stor del av både samhälle och politik på Nordirland, men vad som däremot kan anses aningen uppseendeväckande är att det till mestadels protestantiska partiet DUP har haft möte med den katolska kyrkans representanter om conscious clause och hur man ska gå vidare för att arbeta med denna. Vad som händer senare återstår dock fortfarande att se.