Måndag morgon. Godisbehållarna i den stora matbutiken fylls på efter helgen. Totalt ett och ett halvt ton salta fiskar, dödskallar, svampar, sura bilar och andra godsaker går åt varje vecka endast på ICA Maxi i Helsingborg. Det är inte konstigt att barn i Sverige äter för mycket godis. Påsarna blir allt större och räcker hela helgen. Sötsaker finns överallt, i godisbutiker nära skolorna, idrottshallar, videobutiker…

Så står det inledningsvis i en artikel här. Och nog har de en poäng där, det är inte konstigt att svenskar är förtjusta i godis och sötsaker. De är nära på omöjliga att undvika. Och det gäller ju faktiskt inte bara barn. Även vi vuxna känner av sötsuget, och när kvällen närmar sig och middagen är uppäten börjar man kika i kylskåp och skafferier för att se vad som finns att smaska på.

Det är svårt att ha ett sockersug, och det kan påverka kroppen väldigt negativt. Speciellt är det många som får problem med tänderna när de äter mycket godis. Därför är det extra viktigt att ha en bra tandvård om man är fast i sockersuget. Om du är socker- och fettberoende kan vi rekommendera att du läser den här artikeln från Svenska Dagbladet. Det är en då tidningens kostreporter Henrik Ennart som chattat med läsarna om juust detta. De tar upp frågor som vilka varningssignaler som visar på ens beroende, ifall det är farligt att ta äta en kanelbulle varje dag och vad man ska göra om man inser sig ha ett sockerberoende.

Viktigt är det också att komma ihåg att bara för att man äter godis eller sötsaker någon gång ibland så är man inte beroende. Men det kan snart eskalera och man får dåliga tänder, går upp i vikt och risken för högt blodtryck ökar. Därför är det bra att vara med medveten om risken. Du som vill veta hur du ska äta rätt för att vara hälsosam kan läsa detta.

kanelbullar