Fransmännen är riktiga hejare på att baka och göra sötsaker. Macarons, éclairs och Paris-Brest är alla exempel på kända franska sötsaker. Men en riktig favorit bland fransmannen är den lilla söta petit-chouen.

5941287-cakes-with-custard

Vi har tidigare skrivit om att många är sockerberoende. Men att då och då få unna sig något riktigt gott och sött är bra för den psykiska hälsan. Det behöver inte vara speciellt onyttigt att bara äta sött någon gång i månaden eller så. Är sötsaken dessutom väldigt liten behöver man inte alls få dåligt samvete. Det franska bakverket petit-chou, som betyder litet kålhuvud, är den perfekta munsbiten för den som vill unna sig något otroligt gott och sött.

Petit-chouens historia

Petit-chouen bakades för första gången av en kock med namnet Pantarelli år 1540. Det sägs dock att han hade degen för att baka en tårta. På 1700-talet kom sedan en konditor att utveckla bakverket. Antoine Careme gjorde sedan en del förändringar i receptet och det är hans variant som är mest vanlig nuförtiden. I Sverige kallas petit-chouer även vattenbakelser. Namnet tros komma från att degen görs på bland annat vatten. De andra ingredienserna man har i är smör, mjölk, ägg och vetemjöl. Bakelserna fylls oftast med grädde eller vaniljkräm men man kan även fylla dem med salta fyllningar.

Hur bakar man dem?

Receptet på petit-chou är ganska enkelt men det behövs lite precision för att få ihop de små bakverken. Det som behövs är som sagt smör, vatten, vetemjöl, ägg och eventuellt mjölk. Man börjar med att koka upp vatten och smör i en kastrull. Sedan tillsätter man mjölet under kraftig vispning och lite i taget. Man tar efter detta kastrullen från plattan och vispar kraftigt ner äggen, ett i taget. För att få en snygg form på petit-chouerna kan man använda en sprits för att få ut små toppar av degen på en plåt. När alla petit-chouer är på plats på plåten gräddas de i ugnen i 20-25 minuter på 200 grader. Efter ugnen låter man dem svalna på ett galler. Genom att klippa eller skära av ett lock, kan man sedan fylla dem med till exempel grädde, vaniljkräm eller créme fraiche. Läs mer.