Vill du öppna ett kafé eller ett bageri? Då finns det gott om inspiration att hämta – inte minst från alla söta caféer i Stockholm. Läs mer om vad du behöver tänka på när du startar eget!

Funderar du på att starta ett eget bageri, kafé eller glassstånd? Då behöver du en del saker och desto mer att fundera på. Från PEN Products hittar du allt från smarta kylbänkar och degdelare till snygga kaféstolar, bord och glas. Kort sagt allt du behöver när det kommer till arbetsutrustning och inredning. Men vad mer behöver du tänka på?

Inspiration från kaféer i Stockholm

Innan du öppnar upp ditt eget fik eller kafé kan det vara bra att hämta inspiration från några som har erfarenhet och varit i branschen ett tag. I Expressen går det att läsa om alla de mysiga kaféer som huvudstaden Stockholm har att bjuda på. Det är bland annat: Gateau, Wienercaféet anno 1904, Café Vurma, Café Pascal, Grillska Huset, Caffé Nero, Svenskt Tenns tesalong, Café Saturnus och många, många fler. Har du någon favorit? I samma artikel går det att läsa följande om Svenskt Tenns tesalong:

Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson älskade te och drack två och en halv kopp te på morgonen och två och en halv kopp till lunch. Nu kan du själv dricka fint te i salongen där du sitter i exklusiva möbler från Svenskt tenn – Expressen

Härligt va? Förutom detta fik finns det som nämnt massor av fler, både små och stora. I en artikel i Metro Mode går det att läsa mer om de härligaste fiken i Stockholm.

När du startar eget

När du startat ett eget fik kan det vara bra att läsa på Verksamt vad som är viktigt att tänka på. Det är bland annat anmälan av nytt aktiebolag, ansökan om att bli godkänd för F-skatt och moms, registrera dig som eventuell arbetsgivare, anmäla verklig huvudman, upprätta en bokföring, välja revisor, anmäla kassaregister, eventuellt köpa varor från ett annat land, skaffa en personalliggare för att få underlag kring din personal och deras arbetstid, ta reda på om din verksamhet behöver något tillstånd som krävs innan du startar upp. Mer om allt detta kan du hitta liksom mycket mer – här.