Hur ska du tänka när det kommer till vin och sötsaker? Det är få som har koll på vilka viner som passar till söta tilltugg och efterrätter, och ännu färre som har koll på vilka viner som passar till vilka sötsaker. Det handlar såklart om tycke och smak också, men för att hjälpa dig på traven ger vi här några tips på området.

Söker du efter vin som passar till julens sötsaker, till lösgodiset, lakrits eller något annat sött kanske? Dessa kan du inhandla hos http://www.xwine.se/. Att kombinera viner och sött behöver inte vara så svårt, men det finns vissa saker som är bra att ha koll på för att lyckas.

Vin och godis

Är du supersugen på godis i lösvikt och samtidigt på vin? Det kan klinga helt fel och du väljer fel sorts vin. För denna typ av godis som finns i många smaker så fungerar det bäst att inmundiga ett bärigt rosévin. Det spelar ingen roll om det är sommar, höst, vår eller vinter, det går att dricka rosé ändå. I Elle Mat & Vin tipsas det om ett franskt bärigt rosé som är ljust till färgen, men det passar såklart bra med andra roséviner också så länge de uppfyller kraven frö att vara just bäriga och att de har en ljusare färgton. Är det lakrits som du vill lyxa till det med så är det andra typer som gäller. I en artikel från Expressen skriver man att det passar med kraftigt rött vin till söt lakrits, med toner av choklad och just lakrits i sin smak. Kryddiga viner passar också, men mer till rökigare lakritssorter. Till saltlakrits ska du dricka ett friskt vitt vin, såsom Riesling.

Sommelier tipsar om vin för julens sötsaker

I en artikel från Aftonbladet tipsar sommeliern Emma om vinerna som passar till allt från ostkaka, Ris a la Malta och lussekatter.

”Inför julen vill Emma slå ett slag för sauternesviner. Druvorna utsätts för ädelröta vilket ger söta viner vars unika karaktär faktiskt matchar lussekatter.”